O radiografie a realităților ultimului deceniu comunist în România și a „psihozei generalizate” în anii de după Revoluție. O imagine a Bucureștiului ca loc deschis tuturor posibilităților de rătăcire și de cufundare în mizeriile mundane, un oraș al blocurilor interbelice cenușii rămase în paragină explorate de grupuri de copii sau de adulți fără repere. O lume care funcționează în virtutea inerției unui destin incapabil să se împlinească. Un tablou al relațiilor de familie, dar mai ales al disfuncționalităților din interiorul ei născute din încercările fiecăruia de a-și întări zidurile de apărare ce ajung să cedeze zguduite de seismele întâlnirii cu celălalt într-o luptă continuă de acaparare teritorială. Romanul lui Bogdan Alexandru-Stănescu, Abraxas (Editura Polirom, 2022) înfățișează un sentiment al urgenței de a regândi structura de rezistență a existenței și de a ordona haosul unui univers prost gândit din care omul este expulzat. Așezate în compartimente ale memoriei, amintirile, faptele, gesturile nu reușesc să creeze senzația de echilibru și nici de satisfacție, dimpotrivă accentuează paranoia și frica de a fi. (…) Abraxas propune ipostaze ale vieții și ale spectrului său continuator dincolo de ea. Confuzia din final pune sub semnul întrebării tot efortul la care a fost supusă memoria anterior, cititorul neavând siguranța că a participat la un film al existenței sau la expunerea unui prim cadru al vieții de dincolo.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.