Lucrarea, ce poate fi socotită și un dicționar general orientat spre teologic, respectă fidel planul tematic cvadripartit (discutând aplicat și cu multe citate ilustrative despre Sfânta Treime și creație, analizând apoi doctrina hristologică și detaliind în final sacramentele sau tainele Bisericii) din normativul manual Liber Sententiae al lui Petrus Lombardus (1096-1160), elev al lui Bernard de Clairvaux și Pierre Abélard, episcop de Paris și rector al școlii catedralei Notre Dame de acolo. (…) Fără îndoială, traducătoarea textului este și cel mai avizat comentator român al savantului medieval cu rădăcini banatice, Alexandra Baneu susținând chiar în 2016 o teză doctorală despre Structuri conceptuale în opera lui Pelbartus de Themeswar. Elemente de gândire scotistă în Rosarium, sub coordonarea lui Alexander Baumgarten. Prin urmare, subscriem la interpretările domniei sale ce dovedesc cu asupra de măsură buna topire a surselor patristice și scolastice într-o sinteză cu elemente de originalitate, oarecum în spiritul primilor scriitori latini ce filtrau izvoarele și textele originare grecești prin ceea ce clasiciștii numesc azi interpretatio Romana. (…) Din lungul și pomposul titlu în latină aflăm că impresionanta întreprindere culturalduhovnicească a fost isprăvită la Crăciunul anului 1500, așa că, după cinci secole și mai bine de atunci, reverența profundă și gratitudinea pentru un cărturar eminent din spațiul nostru de suflet nu trebuie să fie decât un lucru firesc și dătător de speranță pentru augurii culturali (din 2023 și mai departe) specifici pentru cea mai occidentală (nu doar geografic, sperăm) provincie a României.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.