Recenta lucrare a lui Bogdan Suceavă, Adâncul acestei calme creste. Programul de la Erlangen și poetica „Jocului secund“ (Editura Polirom) (…) este cartea unui matematician care a studiat la Universitatea București și la Michigan State University, unde și-a dat doctoratul în matematică, iar în prezent este profesor la California State University și abordează opera poetică și cea matematică a poetului matematician ca pe un tot, integrându-le totodată într-o perioadă concretă din istoria matematicii, legată de Programul de la Erlangen și de posteritatea acestuia. „Corpul de idei pe care e construită poetica Jocului secund“ – scrie în această ordine de idei Bogdan Suceavă – „admite multe legături cu acea parte a matematicilor frecventate de Dan Barbilian în intervalul 1928-1935. Astfel cele două aspecte nu pot fi separate, ci trebuie gândite împreună“ și sunt rezultatul influenței pe care a exercitat-o asupra lui Barbilian/Barbu Programul de la Erlangen. (…) Cartea lui Bogdan Suceavă are meritul uriaș de a aborda această creație din perspectiva unui cunoscător al operei matematice a lui Barbilian, de a o interpreta în spiritul acesteia și de a deschide și alte perspective de abordare decât cele aparținând filologilor. Căci Barbilian/Barbu e un caz cu totul aparte din istoria literaturii, când un mare poet e dublat de un matematician de anvergură, un caz care se cere abordat în întreaga lui complexitate, nepierzându-se din vedere nici una dintre cele două perspective. Iar Bogdan Suceavă este unul dintre cei foarte puțini capabili s-o facă.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.