Cu biografia romanțată a lui Marin Preda, Bogdan Răileanu are o misiune dificilă. Cum poți face un roman despre viața unui scriitor care a scris el însuși sute de pagini pe acest subiect? Marin Preda este un autor care a lăsat un volum autobiografic important, zeci de articole despre diverse întâmplări din copilăria, adolescența și maturitatea sa, dar, cel mai important, și-a ficționalizat copilăria și lumea natală în multe dintre povestirile și romanele sale. Bogdan Răileanu face față cu brio acestei provocări, alegând să nu insiste pe acele episoade din viața lui Marin Preda despre care el însuși a scris mult. (…) De altfel, după cum ne putem da seama și din titlul acestei biografii romanțate, volumul de memorii Viața ca o pradă are o importanță deosebită pentru demersul lui Bogdan Răileanu. Totuși, este de lăudat faptul că Bogdan Răileanu abordează critic autobiografia lui Marin Preda. Autorul Moromeților are în această carte, ca și în alte scrieri memorialistice, înclinația de a găsi momente din trecutul său care ar fi anunțat destinul lui de scriitor. Bogdan Răileanu nu reconstruiește biografia lui Marin Preda fabricându-i acestuia un trecut în care toate semnele indicau că va deveni, fatalmente, un scriitor. Din contră, autorul biografiei romanțate pune mereu sub semnul întrebării destinul tânărului Marin Preda, înfățișând un protagonist conștient de potențialul său, dar nesigur în ceea ce privește posibilitățile de a-l împlini. 

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.