Primul aspect al cărții lui Bogdan Crețu care iese în evidență este modul în care autorul și-a ordonat materialul epic. Scriitorul refuză povestirea cronologică a vieții și a formării lui Nichita Stănescu, în favoarea unui lanț de analepse în care protagonistul se lansează simțindu-și sfîrșitul aproape. Decizia de a reda un Nichita muribund este foarte inspirată, nu doar pentru că este pretextul rememorării vieții poetului, ci și pentru că anxietatea în fața morții și natura bolii sale îl determină pe acest bărbat să-și contemple cu sinceritate viața, creația și motivele pentru care a ajuns în acest punct. (…) Volumul de față este și o scrisoare de dragoste către Nichita Stănescu, dar nu e nimic fanatic în această declarație. Poetul nu este idealizat, iar Bogdan Crețu nu e sfios în fața eroului său. Îl vedem pe Nichita Stănescu în toată goliciunea sa, cu lașitățile sale, cu nedreptățile și cu geloziile sale, un poet care rănește, care distruge în viață ca să creeze în scris. (…) Cel mai remarcabil element al acestei cărți este vocea naratorială care coboară din poezia lui Nichita Stănescu. Aici este planul în care Bogdan Crețu surprinde cel mai bine esența omului și a poetului Nichita Stănescu. Stilul cărții este adevăratul tribut pe care autorul de azi îl aduce scriitorului de ieri. Mai mult decât atât, limbajul devine o punte peste timp în care cei doi se conectează. Vocea din această carte seamănă cu cea a lui Nichita Stănescu doar până într-un punct. Naratorul acestei cărți poartă semnătura prozei lui Bogdan Crețu, care demonstrează și cu această carte că a făcut cu succes pasul de la critică la literatură. 

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.