Cartea are o miză deloc neglijată de cititorul obișnuit – secretul unei apropieri sentimentale dintre o femeie de 37 de ani, Tsukiko Omachi, și vechiul ei profesor de japoneză, Matsumoto Harutsuna, în vârstă de 67 de ani. Nu poți rata, așadar, elementele-surpriză ale unei prietenii care, treptat, devine o poveste de iubire, cu atât mai mult cu cât diferențele de vârstă și de înțelegere a lumii nu par să construiască temelia solidă a unui cuplu. (…) Se pot observa insuficiențele, rupturile interioare, inadecvarea la context, refuzul și chiar insatisfacțiile generate de dorințe neîmplinite. Personajele romanului par să primească nu ceea ce își doresc, ci, mai degrabă, ceea ce li se oferă, în ciuda pretențiilor și aspirațiilor pe care le afișează. (…) Când corpurile tind să se apropie, fără să se atingă, printr-un gest calculat, reacțiile nu întârzie să apară. Intimitatea nu poate fi furată, nici măcar jucată. Luciditatea intervine și sparge magia; „corpul“ interior se simte devoalat. Feminitatea se simte încercuită, privată de libertate. Spiritul critic se dezvoltă și naște progresiv teoria păpușii captive în mâna păpușarului: „Nu mă puteam desprinde de el, fiindcă nu mă atingea, după cum nici nu puteam să-l ignor, fiind atât de aproape de mine. […] Învăluită astfel, aveam senzația că devenisem o păpușă în mâinile lui de păpușar“. Altfel stau lucrurile cu sensei. Încrederea, libertatea și corporalitatea se mulează perfect pe intenția ambilor parteneri de a regăsi, în mod firesc, necalculat și rece, spațiul intimității. Gesturile capătă adâncime, chiar dacă, la început, sunt expresia unei atitudini părintești. Mai târziu însă, ele vor delimita granița dintre prietenie și iubire. Și tot ele vor face posibil transferul dinspre trup spre suflet. 

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.