Cel care și-a asumat elaborarea acestei biografii (Labiș. Jurnalul pierdut, Editura Polirom, 2022) este poetul și prozatorul Cosmin Perța. El reușește să reconstituie, cu ajutorul materialului biografic pe care l-am amintit, dar și cu buna lui intuiție psihologică de romancier, o imagine perfect credibilă a lui Labiș. Perța are excelenta idee de a-și elabora cartea sub forma unui „jurnal pierdut“ al poetului. Particularitățile notației jurnaliere (redactarea la persoana întâi, notația lapidară, evitarea divagațiilor inutile) dau cărții sale un aer perfect de autenticitate, creându-ți impresia că aceasta ar fi putut să fie efectiv un jurnal al lui Labiș. Scrisul la persoana întâi îi permite, de asemenea, lui Cosmin Perța să intre mai bine în pielea personajului său, să retrăiască oarecum credințele, aspirațiile, momentele de revoltă și resentimentele acestuia și mai ales modul exemplar în care Labiș și-a asumat destinul de poet. (…) Cartea relatează astfel „povestea frumoasă“ a lui Nicolae Labiș, îi conferă protagonistului o aură tragică, pe care  acesta o va fi avut, poate, și în realitate, și îi întreține legenda. Ceea ce e un act de pietate și venerație pe care poezia de maturitate a lui Labiș, cea din volumul Lupta cu inerția, o merită cu prisosință. Nu știm cât de tare s-a opus regimului comunist, nici dacă moartea lui a fost un accident sau o crimă, dar știm că a fost un mare poet, singurul în contextul poeziei propagandistice din anii 1950. Iar destinul său a fost oarecum similar cu cel al lui Maiakovski.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.