Cruciadele văzute de arabi este o carte ca un ochean întors: autorul ne propune, nouă, occidentalilor, să ne uităm la cruciade prin ochii arabilor. Ceea ce a presupus din partea lui ample incursiuni în cronicile orientale care acoperă subiectul. (…) Amin Maalouf ia toată perioada cruciadelor dintre 1096 și 1291 și îi urmărește cu acribie toate ramificațiile importante. Portretele politicienilor zilei, fie că sunt sultani (turci), emiri (arabi) sau împărați (bizantini) sunt realiste și complexe. În lumea descrisă de el, și fără îndoială efectivă în acele secole, împărtășirea unei religii nu garanta alianțele. Nici măcar rudenia, indiferent de religie, nu te ferea de copitele intereselor, atunci când le stăteai în cale. Exemple de frați omorâți de frați sunt la tot pasul, menținerea la putere fiind scopul suprem de fiecare dată. Sau aproape de fiecare dată, excepțiile fiind cu adevărat excepții. Oricum însă, lectura cărții are trimiteri neașteptate la evenimentele din prezent. Teritoriul cruciadelor, suprapus cu zona Siriei de azi, este unul al conflictelor care nu se mai termină. Și azi, ca și atunci, controlul politic este bunul cel mai râvnit. În Orientul Apropiat continuă să se ciocnească faliile politice ale diferitelor orientări occidentale sau răsăritene.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.