Anii romantici, sintagmă preluată de la un tânăr revolutionar din decembrie 1989, ne poartă tocmai în perioada critică a transformării României, a contactului cu alte lumi, a deschiderii spre dialog, dar și spre violență, în niște timpuri volatile din care au erupt două Românii, acele divizuni profunde între orizonturi, diviziuni ce au persistat chiar și până astăzi, dar poate într-o formă mai atenuată. (…) volumul de amintiri , Anii romantici, al Gabrielei Adameșteanu e impresionant prin sentimentul onestității și integrității pe care îl transmite. Dincolo de informațiile inedite pe care doar un martor le putea culege, am simțit un spirit echilibrat și decent în evocările autoarei. Am apreciat de asemenea spiritul recunoștinței sau măcar al respectului față de cei care i-au devenit adversari sau față de care a răcit ulterior relațiile. Nu în ultimul rând, dincolo de portrete și evenimente, există multe momente cinematografice, capturate rapid, dar cu efect de Gabriela Adameșteanu: fie că e vorba de vestea morții lui Culianu și sentimentul indiferenței lumii resimțit la o cafenea din Roma într-o după amiază a anului 1991, fie că e vorba de momentul mineriadei care o prinde pe Gabriela Adameșteanu într-o redacție suedeză, cu linii de telefon care se întrerup în timp ce minerii marșează pe străzi, fie că e vorba de senzația de liniște și de pace de după accidentul de mașină sau de vestea candidaturii la președenție a lui Emil Constantinescu în 1992, apărută parcă dintr-o glumă acasă la autoare. Deși l-am descoperit după aproape 10 ani de la apariție, Anii romantici rămâne un volum la fel de proaspăt și de captivant și astăzi, când autoarea pregătește o continuare care probabil va apărea în 2023, Meserii nerecomandate femeilor.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.