Treizeci de ani sint intre momentul scrierii celor doua microromane din Cutia cu batrini, de Andrei Oisteanu, si cel al editiei de fata. Inteligenta artistica a autorului a fost sa adapteze stilul la problematica existentialista desfasurata in Comisionarul. Doua personaje-cheie se confrunta pe tema Sinuciderii, minuind verbul cu dexteritate si o studiata eleganta, precum in fata unei Inalte Curti de Casatie si Extinctie. La final, apare surpriza, bine pregatita de prozator: „Comisionarul” si Carol pot fi una si aceeasi persoana. Schizofrenia e, asa zicind, tentanta, dat fiind ca proza a fost scrisa la inceputul celui mai oribil deceniu ceausist, cel ultim. In schimb, in Arhivarul, Andrei Oisteanu a ales un cu totul alt registru si regim epic. Legenda va fi adusa in sfera unui realism dur, greu de suportat: «Ciracii lui Zlota sfirsira in chinuri crunte: unul cu intestinul infasurat pe butucul rotii unei fintini, invirtit cu incetul de doi jandarmi; iar celalalt, sfirtecat pe dinauntru de soareci infometati, introdusi in maruntaie printr-un soi de pilnie fixata-n anus». Sa apreciem performanta autorului. Dupa treizeci de ani si la a treia editie, proza lui Oisteanu nu are nici un rid.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.