Acest studiu de etnologie, care se refera la stereotipurile antisemite predominante in cultura romana, analizeaza „evreul imaginar” in reprezentarile populare si intelectuale pina in prezent. Abundent ilustrata, lucrarea abordeaza istoria antisemitismului intr-o perspectiva comparativa incluzind folclorul romanesc si pe cel european. Naționalismul romanesc s-a bazat pe o lunga istorie de prejudecati si discriminari care nu a ocolit nici spiritele cele mai luminate, asa cum arata antropologul cultural Andrei Oisteanu, specializat in studiul antisemitismului. Chiar si cel mai mare scriitor roman, Mihai Eminescu, aminteste autorul, scria in 1876 ca evreii din Romania nu pot «pretinde nimic altceva decit sa fie tolerati». In lucrarea sa comparativa, referitoare la cliseele antisemite din cultura romana si europeana, Oisteanu relativizeaza aceasta virtute de «toleranta» ancestrala, cu care se mindresc multi intelectuali romani, care nu este decit un simplu «autostereotip pozitiv».

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.