O incursiune prin universul lucrarilor lui Andrei Oisteanu nu va fi lipsita de surprize din toate registrele: superstitii, mituri, legende si stereotipuri, tipare de gindire de care ne ciocnim in fiecare zi, pe care le-am mostenit si pe care le aplicam in mod inconstient. Inchipuiti-va ca aveti in fata un tratat de psihologie pentru mentalul colectiv: ce poate fi mai fascinant?
[...] Domeniul este important, chiar esential pentru cultura romana, mai ales gindindu-ne la ce a insemnat in epoca romantica, in perioada secolului al XIX-lea, dupa perioada iluminista, cind marii scriitori romani, Vasile Alecsandri, Eminescu, Ispirescu, Hasdeu, Densusianu au inceput sa culeaga folclor romanesc, realizind ca reprezinta o imensa bogatie a culturii romane, pe care cultura inalta nu o va putea egala niciodata. Toate aceste initiative porneau de la filosoful german Herder, care a definit ideea de „Volksgeist”, spiritul natiunii. [...] Miza volumului a fost dificila, aceea de a gasi un motor de generare a acestor mitologeme sau miteme care creeaza mitologia si regula conform careia acestea arata intr-un fel si nu in altul, regula „gramaticala” prin care toate aceste mituri se asambleaza pentru a crea un panteon mitologic coerent si logic.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.