Am gindit acest proiect in anul 2008, dupa ce am constat ca o obsesie mai veche a mea – Tratatul de istorie a presei romane – nu va fi realizat, deoarece nu avem specialisti in acest domeniu. La noi s-au ocupat de presa istoricii literari, ceea ce a fost mai mult rau decit bine, in sensul ca a fost privilegiata presa literara. Or, si aici si aiurea, presa de informare (numita si de mare tiraj sau de reportaj) a contat intr-o mai mare masura in progresul societatii, in democratizarea ei. Adica, exact presa ignorata de cercetatori.
Nu metafora a facut buni cetateni, votanti competenti, ci informatia. Deci, se cuvenea sa reparam o eroare. Inca ceva important – la noi, istoricii de profesie nu au gasit presa vrednica de a deveni obiect al cercetarii. Li s-a parut un domeniu lipsit de importanta si au continuat sa sacralizeze arhivele. Mi se pare o eroare greu scuzabila – ziarele, revistele sint documente sociale, sint urme ale unei etape din evolutia tarii. Pe de alta parte, deseori arhivele nu acopera cu documente tezaurizate anumite momente, episoade din istorie. Sau chiar mint uneori – propaganda si sora sa cenzura au afectat ani multi evolutia noastra.
Cui foloseste lucrarea? Oricarei persoane care are un minim interes pentru trecutul jurnalistic al Romaniei, indiferent de etnie, religie etc. Pentru ca aici se gasesc prezentati rezumativ 280 de ani! Cu bunele si cu relele lor, cu victorii si cu esecuri.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.