Toate numele mi s-a parut cel mai bun dintre toate romanele lui Saramago pe care le-am citit eu. Mai sobru, mai realist in aparenta, mai aproape de Kafka si de Borges. Poate ca aici Saramago si-a tinut imaginatia in friu cel mai bine si s-a concentrat asupra vietii asa cum arata ea intre prima atestare, la Arhiva Generala a Starii Civile, si ultima, la Cimitir. Porneste de la documente care se refera la celebritati, dar directia corecta nu e pe acolo, pe drumul cel mare si bine luminat, ci printr-o fisura mica, aproape invizibila: fisa unei anonime. Pe urmele ei, gaseste alte hirtii, fotografii, date, dar si, rar, marturii ale unor oameni in carne si oase.
E ca si cum un cititor ar cauta in carti, in literatura, viata adevarata. Si in cele din urma reuseste sa evadeze din lumea de hirtie, din universul numelor, gasind dincolo moartea: „ca sa mori e destul sa fii viu”. O mica lectie simpla, frumoasa, grea – de literatura.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.