Daca e s-o luam metodic (...) totul a inceput in copilarie, cind micul Salman deprinde o fascinatie pentru povesti, pentru marile basme ale Orientului pe care i le spune tatal sau, si care, chiar daca erau neadevarate, „il puteau face sa simta si sa cunoasca adevaruri pe care adevarul nu i le putea spune”. Tot atunci, Salman intelege ca povestile nu apartin nimanui in mod exclusiv, ca ele apartin tuturor si oricui, si oamenii au dreptul sa faca ce doresc cu ele, asa cum tatal sau, povestindu-i-le, adesea le transforma din mers, le imbogatea continutul sau le simplifica, le devia de la cursul lor „firesc”, ghidindu-le apoi spre alte deznodaminte, dar fara sa le umbreasca din frumusete, pentru ca, indiferent daca erau laice sau profane, luminoase sau intunecate, povestile ramineau intotdeauna fascinante. Altfel spus, nu sacralitatea lor il atrage pe micul Salman, ci farmecul lor intrinsec, forta lor narativa. Tot de la tatal sau, copilul Rushdie mosteneste caracterul sceptic, iconoclast, si de aici „independenta aproape completa fata de religie”. Nu indiferenta fata de ea (ca student la Cambridge, Rushdie va studia exhaustiv viata Profetului), ci independenta, dreptul de a spune „poate” sau „ma indoiesc” sau „nu se stie”, in timp ce Coranul si Biblia ii stau citite in poala.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.