Am fantezii cu liceeni rebeli care vor sa-si rupa comisia de BAC in doua cu informatii controversate despre scriitorii nostri clasici, aia pe care de obicei ii omorim cu epitete „nepereche”. Fiindca tot se da BAC-ul zilele astea am luat la rasfoit cartea bine documentata a lui Andrei Oisteanu, Narcotice in cultura romana. Ma gindeam ca ar fi amuzant ca un candidat la examenul maret sa dea citeva date extrem de precise despre narcoticele folosite de clasicii nostri. Cine stie cum se potriveste vreun vers, vreo scena, cu ceva delir organizat „artificial”. Daca-ti pica Ion Barbu poti rupe comisia in doua cu una dintre cele mai tari povesti de narcoman din istoria literaturii noastre. Barbu, in perioada germana (in Germania si in Elvetia, la inceputul secolului 20, era extrem de crescut consumul de droguri: de la eter, la cocaina). Barbu le-a incercat cam pe toate. S-a intors in Romania cu o dependenta serioasa de care a scapat cu greu (a mai invatat si alti poeti sa ia: pe Ion Vinea, de exemplu). Eter, zilnic. Cocaina, o data pe saptamina. Cam asta era reteta. In Germania, Barbu avea multe sedinte comune de consum cu mult mai sobrul Tudor Vianu, un clasic la rindul sau si unul dintre exegetii sai de nadejde. Deci un licean la BAC ar putea sa-si loveasca in plex comisia cu ceva informatii inedite, asta daca ii pica subiectul Barbu si «universul poeziei». Un condiment interesant ar fi o formula de petrecere a timpului liber inventata de cei doi prieteni: luau cocaina si apoi se pierdeau prin muzeele din oras.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.