Acesta este, in viziunea specialistului englez, cea mai provocatoare enigma pentru un istoric, aceea de a raspunde la urmatoarea intrebare: cum au reusit, incepind cu secolul al XIV-lea, citeva state dintr-un coltisor al unui continent minuscul sa domine imperii mult mai populate, mai puternice si mai dezvoltate tehnologic? E o intrebare cu deschidere inclusiv catre viitor: caci daca a existat vreodata un avantaj occidental, raspunsul la intrebarea cardinala a lui Ferguson pregateste o cintarire a prezentului si mai ales a viitorului puterii occidentale (sau a celor care o vor succeda).
Miza discutiei pe care o propune Ferguson este una de actualitate: teza sa este aceea ca, departe de a avea un ciclu lent (care sa includa o ascensiune, o perioada de virf si o decadere), civilizatiile sint sisteme complexe care se pot prabusi brusc (asa cum s-a intimplat cu Imperiul Roman, cu dinastia Ming, cu Imperiile Japoniei, Marii Britanii postbelice), atunci cind nu mai reusesc sa isi valorifice avantajele.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.