Nu ratati acest roman pe muchie de cutit, dotat cu o impecabila si ironica saminta de scandal, incit daca n-ai sti nimic despre autor, nu i-ai da lui Eco mai mult de 40 de ani si ti-ai inchipui ca vrea sa si-i puna in cap pe aparatorii tuturor cauzelor cu istorie spinoasa din lume. Ca sa va faceti o prima idee, nici nu aparuse bine Cimitirul din Praga si ziarul Vaticanului l-a acuzat pe Eco de cochetarie cu antisemitismul, ceea ce mi se pare o prostie. Si, cel mai de neiertat – o confuzie intre aiurelile lui Dan Brown si acest roman al lui Umberto Eco despre mecanismele marilor conspiratii antisemite, antimasonice, anticlericale si xenofobe care au inceput cu pamflete in secolul 19 si au ajuns la paroxismul crimelor in masa si la Holocaust in secolul 20. In treacat fie zis, Eco face aici de doi bani fictiunile initiatic-fantasmagorice de tip Dan Brown, cu pretentiile lor istorice, bazate pe falsuri. De altfel, cred ca Eco a scris Cimitirul din Praga si pentru a-i pune pe coji de nuca pe cei care au comparat Pendulul lui Foucault cu Codul lui Da Vinci. Imaginati-va un personaj inventat de Eco, un anume Simonini, cu dubla personalitate, care e notar si falsificator de acte si isi incepe cariera de informator si de agent secret in Italia facind ba pe omul lui Garibaldi, ba pe iezuitul. Simonini e expediat apoi la Paris, ca sa nu fie omorit pentru greselile lui politice, dar pina sa plece ucide direct sau prin interpusi niste martori incomozi. Tipul uraste femeile, pe evrei, pe masoni, pe iezuiti, pe nemti, pe francezi, pe rusi si nici pe italieni nu-i prea inghite.

Devine informator si la Paris, unde mai omoara citeva persoane si traieste din informatii false despre conspiratii masonice si evreiesti si vrea sa dea marea lovitura inventind o adunare anticrestina a rabinilor din toata Europa in cimitirul evreiesc din Praga. Exasperat ca alti falsificatori ii tot fura ideile, Simonini face falsul vietii sale, materie prima pentru Protocoalele inteleptilor Sionului, care, in istoria reala, va fi folosit ca pretext pentru pogromurile din Rusia si pentru Holocaust. Or cind spui despre un fals document ca e un fals, unde e cochetaria cu antisemitismul?

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.