In sfirsit, apare si in straie romsnesti un volum mult asteptat si despre care se tot pomenise – nu doar de catre iubitorii lui Julio Cortazar. Povestea unui dulap – lat de un metru, plin de sertare –, dar si plin de texte inedite, ramas in posesia primei sotii a celui care a dat lumii Rayuela, devotata Aurora Bernardez, a facut inconjurul lumii. Ne intrebam cu totii ce contin acele manuscrise. Prin reviste (Romania literara, Lettre Internationale) au aparut texte care au marit suspansul. Iata, avem acum textele. Volumul tradus de Tudora Sandru-Mehedinti – care semneaza si numeroasele note – se intituleaza, chiar foarte exact, Pagini neasteptate si contine texte de toate felurile: fragmente abandonate de roman, povestiri inedite, schite de proze, poeme, confesiuni sub forma unor interviuri cu el insusi, dar si texte politico-ideologice, militante de-a dreptul, cum nu am mai avut la indemina, pina azi, sub semnatura lui Julio Cortazar. Descoperim, acum, acel entuziast intelectual de stinga sud-american – evocat si intr-un text memorabil scris de Mario Vargas Llosa la moartea lui Cortazar –, plin de candori si entuziasme. Un umanism extraideologic se poate decela din aceste pagini, realmente, neasteptate, nu doar inedite. Avem un melanj de texte si fragmente disparate, in cea mai buna stilistica hiperrealista si realist-fantastic cortazariana. Citeva texte chiar au cap si coada, altele sint doar secventiale. Se completeaza de minune si dau contur unei carti inchegate, elaborate, contrar aparentelor. Prologul (consistent si palpitant) semnat de Carles Alvarez Garriga, care contine aventura acestor manuscrise, ni se pare o splendida proza demna de imaginatia si sensibilitatea acestui mare scriitor pentru toate anotimpurile. O carte must read.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.