Un roman monumental, cu extraordinare incursiuni in istoria mondiala, de data recenta ori indepartata. Nichita Danilov are o perspectiva dantesca asupra diacroniei, mitologizind durata, scotind evenimentele din matca lor concreta (nespectaculoasa) si proiectindu-le in fictional (spectaculos). De cite ori ma aflu in preajma lui Nichita Danilov imi vine in minte, negresit, o cunoscuta expresie americana: «A penny for your thoughts». Adica, in traducere libera, «Ce n-as da sa stiu ce gindesti». Fizionomia mai degraba impenetrabila a omului genereaza o astfel de reactie. Cu fata strabatuta de o seninatate inextricabila, inveselita in rastimpuri de cogitatiuni secrete (chiar si atunci cind merge pe strada), Nichita Danilov pare conectat in permanenta la un motor intelectual producator de revelatii, ce functioneaza dupa regulile utopice ale unui veritabil perpetuum mobile renascentist. Abstras, extrem de parcimonios cu vorbele (pina la limita experimentului taciturn), niciodata grabit sau agitat, laboriosul poet al «arlechinilor» scrie, prezumtiv, neincetat, pina si in momentele in care dialogheaza banalitati cu amicii. Are un aer gogolian, de individ egal cu sine, complet impasibil la ritualurile de superficialitate ale lumii care il inconjoara. Propriile-i meditatiuni ii tin loc si de spectacol diurn, devenind adevarata lui materia mundi. In forul sau interior, Nichita Danilov are, de fapt, structura de prozator si ma bucur ca ultimii ani au scos la iveala, si pe piata cartii, acest mister ontologic al scriitorului, rezervat in trecut numai privirilor exegetice exigente, dispuse sa-l descifreze dincolo de complicatele arhitecturi de semiotica (aparent) lirica. Intr-adevar, anatomistul «urechii de cirpa» scrie proza de mai mult timp si insist asupra ideii, intrucit receptarea lui in lumea critica s-a facut (prin prisma majoritatii volumelor publicate pina astazi), in mod insistent, ca poet. […] Romanul lui Nichita Danilov constituie o piesa narativa remarcabila a literaturii contemporane, meritind intreaga atentie a criticilor si teoreticienilor literaturii.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.