Te pune jos Thomas Pynchon cu romanul asta al lui care, sper ca ma credeti, nu e ilizibil, cum au zis cei care i-au refuzat Premiul Pulitzer. Dar nici usor de citit, asa ca nu-l luati la lectura in metrou sau in autobuz. S-ar potrivi pentru o calatorie cu un tren care ajunge la destinatie cu cel putin zece ore intirziere. Obscen cam e. Cei care l-au taiat de la Pulitzer pe Pynchon si pentru acest amanunt aici au dreptate.

Totusi nu e dinadins. Asa a iesit. Pynchon recunoaste senin ca atunci cind a scris Curcubeul gravitatiei era atit de torpilat de droguri si de bautura, incit nu mai tine minte ce a vrut sa spuna cind l-a pus pe hirtie.

Romanul, criminal de bun, ca sa nu folosesc termenul uzat «genial», porneste de la o chestie intima. Un ofiter aliat aflat la Londra in ’44 remarca o coincidenta. Ori de cite ori el se excita, explodeaza o bomba nemteasca in oras, incit penisul lui intra sub supravegherea armatei ca o statie radar.

Altfel, ce poate face londonezul care nu stie daca va apuca ziua de miine, din cauza bombelor zburatoare expediate cu dedicatie de germani? Se deda, patriotic, la chefuri care se transforma in orgii, inaugurind astfel rezistenta prin cultura pilelii. Ce altceva sa faci insa cind iti dai seama ca lumea a ajuns un urias balamuc scapat de sub controlul lui Dumnezeu? Cel care i-a promis solemn lui Noe, la potop, ca nu va lichida omenirea n-are cum sa impiedice omenescul plan secret de a pune punct lumii, prin intermediul unei rachete finale, care va produce marele curcubeu al gravitatiei. Singurul defect al uriasului spectacol al distrugerii totale e ca nu va avea spectatori pe pamint, pina la capat. Pina atunci insa, ce sa facem, ne dam si noi in spectacole mici si mai comitem niste inversiuni si perversiuni, intr-un paienjenis de intimplari cu sute de personaje, al unei Apocalipse frenetice si, daca tot nu sintem sfinti, porcoase.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.