Spuneam ca Venea din timpul diez e romanul prin care Bogdan Suceava s-a impus in fata criticii literare rominesti, iar aparatul critic din final – extrase din numeroase cronici literare, ce adauga treizeci de pagini editiei a doua, fata de cea dintii – o dovedeste cu prisosinta. Privind acum toate aceste cronici la un loc, e uimitor sa observi cit de entuziasta a fost primirea de care a avut parte romanul lui Bogdan Suceava. Liviu Antonesei scria, chiar, in Timpul, ca „este primul roman al tranzitiei care ma convinge cap-coada“. Zic ca e uimitor pentru ca, mai tirziu, nu tin minte sa-l fi vazut prea des pe Bogdan Suceava in virful topurilor si al listelor „canonice“ ale cronicarilor entuziasti. Ceea ce arata ca si cronica literara are, se pare, doua viteze – una la cald, expansiva, in fata cartii, si alta la rece, retractila, in fata posteritatii (sau a judecatii breslei), cind fiecare pariaza pe scriitorii potential cistigatori in lunga cursa catre istoriile literare. La sase ani dupa prima sa editie, romanul isi pierde incet, asa cum spuneam, calitatea de „satira in priza directa“, iar distantarea in timp fata de personajele si evenimentele recognoscibile nu face decit sa sporeasca valoarea acestei excelente fictiuni a lui Bogdan Suceava.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.