Philip Roth e considerat azi, dupa vreo cinci decenii de cariera literara, cel mai mare romancier american in viata, o veritabila fabrica de fictiune cu marca de calitate garantata. In fiecare an, la bursa de pariuri a Nobelului pentru literatura, numele lui figureaza in fruntea listei de favoriti, unde-l plaseaza atit amploarea, cit si valoarea operei, distinse cu cele mai importante premii ale literaturii de limba engleza si cunoscute prin traduceri in mai toata lumea. Cu un stil ironic si foarte personal, cu o facilitate a povestirii care te prinde si te face sa empatizezi cu personajele, Philip Roth prinde din mers, cu instrumente fine, evenimentele traite de americani in ultimii 50 de ani, angajarea lui morala si politica fiind atat de bine integrata in spatiul literaturii, incat cele 30 de romane nu par datate. Ramas pana la batrinete un «copil teribil», care incearca sa-si escamoteze dubla identitate – evreiasca si americana, sa se elibereze de sub presiunea conformismului si constringerilor sociale si morale, Philip Roth are mereu in subtext o nostalgie a unei integritati care si-a pierdut legitimitatea in universul alienant al secolului XX.

Ironic, dar dens emotional, caci Roth vorbeste despre experienta resemnarii, pierderii, disparitiei, cu furia, durerea si solitudinea ce le insotesc, acest roman are un ton testamentar. Cel numit si biograful neautorizat al Americii ne impartaseste in aceasta «meditatie personala sub forma narativa» o coborare in infernul senectutii din viata reala si efemera, dar si certitudinea ca, pentru scriitor, exista posibilitatea redemptiunii. Ca amplificarea fictionala, odata asternuta pe hirtie, reprezinta o viata al carei inteles ajunge sa conteze pentru multa lume si mult timp.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.