O fresca neiertatoare a bolsevismului in avatarul sau stalinist, romanul lui Grossman, interzis chiar si in perioada «dezghetului» hrusciovist, lumineaza consubstatialitatea dintre sistemele nazist si comunist. Mai mult, in dialoguri de o intensittate metafizica unica, scriitorul releva ostilitatea comuna a celor doua ideologii exterministe, intemeiate pe ideea urii (de clasa, de rasa) in raport cu libertatea individului si cu drepturile omului in genere.

Romanul surprinde substratul antisemit al practicilor comuniste, universul intolerant, fanatic si meschin al nomenklaturii, afinitatile dintre exclusivismul rasist al nazismului si obsesiile xenofobe ale aparatului stalinist. Imaginarul totalitar era bantuit de imaginea «intrusului», a inamicului infiltrat, a conspiratiei insidioase: kulacii erau agentul dizolvant al comunitatii perfect omogene, evreii erau vazuti ca element distructiv pe care nazistii au decis sa-l anihileze. Mai ales dupa 1946, Stalin a imbratisat fixatiile naziste legate de «cosmpolitismul plutocratic». Vasili Grossman a trait el insusi ceea ce Robert C. Tucker numeste ascensiunea bolsevismului de extrema dreapta: «Cartea Neagra» a crimelor impotriva populatiei evreiesti din teritoriile ocupate de nazisti, scrisa impreuna cu Ilya Ehrenburg, a fost retrasa din circulatie si topita.

In raport cu tezele care sustin ca doar nazismul ar fi reprezentat Raul radical, comunismul fiind cumva doar rau (the lesser evil), romanul lui Grossman insista pe faptul ca bolsevismul a fost el insusi o incarnare a demonismului politic, un nihilism camuflat, dar nu mai putin real, un sistem inuman si anti-uman, deci expresie egal de nociva a Raului radical. Originile catastrofei nu se situau (doar) in psihologia morbida a lui Stalin, ci in primul rand si in chip decisiv in utopia bolsevica formulata de Lenin. Iar relativismul etic al leninismului provenea din marxism, din iacobinism, din radicalismul de stanga. Este ceea ce a inteles pontiful ideologic comunist Mihail Suslov, membru al Biroului Politic si secretar al CC al PCUS atunci cand i-a spus lui Grossman ca romanul sau «dusmanos» nu va fi publicat in URSS in urmatorii o suta de ani. Am discutat romanul lui Grossman precum si povestirea-meditatie Panta Rhei (aparuta la Humanitas in traducerea Janinei Ianosi) de-a lungul anilor in cadrul cursurilor mele despre comunism, fascism si radicalism politic. Le recomand ca bibliografie indispensabila celor care studiaza totalitarismul, aceasta patologie politica ale carei efecte sunt departe de a se fi stins.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.