Imi amintesc sentimentul de oprire a respiratiei pe care l-am simtit citind aceasta carte, fusesem luat pe nepregatite. Parca citea copilul despre care scria Herta Müller. Era o voce noua, nemaiauzita. Vorbea o limba care nu era nici romana, nici germana. De citiva ani tot auzeam la scoala si, mai tirziu, la facultate despre comunism, despre Securitate. Pentru noi, cei care s-au format dupa 1989, cartile care vorbeau despre opresiunea anilor din comunism descriau dezastre inconceptibile, indepartate. Se crease si o anumita ipocrizie in rindul studentilor. Nu puteai vorbi critic despre aceste carti. Erai, pe loc, catalogat ca insensibil la suferinta parintilor. De aceea, citind Animalul inimii, eram pus in incurcatura. Era o carte care ma „cucerea“ de la primele pagini. Pentru prima data, dezastrul anilor ’80 devenea real, palpabil. Insa nu din aceasta cauza mi-a placut cartea Hertei Müller. Ceea ce citeam in Animalul inimii era o limba epidermica, o limba care se ascundea de lucruri. Explicatia nedumeririi mele aveam s-o gasesc mai tirziu intr-unul din textele cuprinse in Regele se inclina si ucide. Scrisul Hertei Müller nu are nimic din realismul romanelor care vorbeau despre opresiunea regimului comunist.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.