Am descoperit de curind povestea unui sobolan delicios pe nume «Firmin», creat de scriitorul american Sam Savage care la mai bine de 60 de ani a imbratisat aceasta pasiune. Firmin, autodidact si extrem de cultivat, a carui poveste n-o voi detalia aici intrucit va invit sa gasiti cartea, m-a fascinat pe mine si pe prietenii mei, majoritatea ziaristi si ei.
Am oferit mai intii cartea prietenei mele si colege de breasla, corespondent la Bruxelles si ea care a devorat-o si a luat-o cu ea in calatoria de presa care a marcat la 1 iulie inceputul presedintiei suedeze a UE. «Firmin e in Suedia!», mi-a scris ea bucuroasa intr-un sms de la Stockolm si apoi mi-a marturisit ca seara abia astepta sa se retraga in camera de hotel unde uita de elementele politice ale zilei si citea. Dispareau astfel din preocuparile ei soarta politica a lui Barroso, bataile de cap pe care suedezii le au cu Parlamentul European pentru investirea aceluias Barroso la cirma Comisiei Europene, dosarul iranian se pierdea si el.
Apoi am incercat sa corup un alt coleg si el corespondent de presa care la inceput, vorbindu-i eu despre Firmin mi-a raspuns blazat : «It’s been done…». Apoi, fiindca eu insistam, am imprumutat exemplarul meu pe care l-a citit in doua zile. Mi l-a inapoiat usor jenat : «Da, trebuie sa zic ca e interesant»…
Apoi, impotriva oricarei asteptari am reusit mai mult din greseala sa-i trezesc atentia asupra lui Firmin unui ziarist veteran, cartezian si atoatestiutor, care a ascultat povestirea mea despre carte apoi a cerut s-o citeasca. Si-a inceput lectura intr-o seara in care la Bruxelles se decidea ca viitorul presedinte al Parlamentului European va fi crestin democratul polonez Jerzy Buzek, o decizie asteptata cu o oarecare infrigurare.
Stirea nu l-a impresionat pe acest domn care era complet absorbit de Firmin in biroul sau si mai tirziu in aceeasi seara cind se termina o reuniune importanta a Eurogrupului, ziaristul a ramas imobil, cu cartea in mina.
In fine, Firmin si a sa eruditie dar si descoperirea dureroasa si emotionanta in acelasi timp a lumii oamenilor, au captivat pe rind o echipa de purtatori de cuvint care nu-mi mai scriu email-uri despre ce a mai zis un ministru sau altul, ci despre sobolan.
«Firmin te saluta», imi scria chiar un inalt functionar al Comisiei Europene zilele trecute… Il intrebasem printr-un mesaj cum se mai aseaza apele la Comisia Europeana si am primit un raspuns despre sobolan.
Si uite asa obsesia lumii politice din capitala Europei ne paraseste incet pe noi cei care aflindu-ne zilnic prea aproape de aceste subiecte indigeste am ajuns sa le dispretuim. Din pacate, intrucit ele sint interesante si importante. Dar poate ca o pauza estivala binemeritata nu ne strica nici noua, «actorilor europeni» nici politicii europene in sine…

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.