E un roman placut, ce amesteca intr-o poveste orientala de tip Halima genuri populare – aventuri, amoruri, epopee comica, fresca istorica – fiind in acelasi timp si o fabula cu bataie spre contemporaneitate. Caci «morala» ei ne spune ca intre Orient si Occident, in ciuda aparentei prapastii, exista legaturi profunde. Actiunea se petrece in secolul al XVI-lea, iar eroii isi incruciseaza drumurile intre Florenta renascentista a familiei Medicis si a lui Machiavelli si India Mogulilor, condusa de Jalaluddin Muhammad Akbar. Marele Mogul e un musulman liberal si deschis la minte, un oriental sedus de occident. Acest personaj complex intruchipeaza ideile romancierului cu privire la descoperirea reciproca a culturilor, la modul cum lumi atat de diferite se pot intalni si influenta una pe alta. Alt personaj principal, pe langa imparatul Akbar, este calatorul florentin Niccolo Vespucci, pretins fiu al printesei Qara Kz, urmasa in linie directa a lui Gingis Han. Ea e «seducatoarea din Florenta», cea care face drumul invers, din India in Europa, unde frumusetea ei trezeste pasiuni irezistibile. Niccolo ii spune imparatului Akbar o poveste ce se deschide spre alte si alte istorii in jurul fascinantei printese invaluite in parfumurile si culorile Orientului. Prin intermediul dublei perspective, a aventurierului florentin si a printesei mongole, Salman Rushdie reitereaza o tema majora a intregii sale opere, cea a dialogului Est-Vest, fie si prin exotismul oriental ca reflex oniric al gandirii occidentale, si invers. «Noi suntem visul lor si ei sint visul nostru», spune unul din personajele romanului care, desi cel mai «usor» si destinat succesului de public din tot ce a scris pana acum Rushdie, are o forta a imaginarului, o magie incantatoare. Caci adevaratul seducator, prin arta de a povesti, e Rushdie insusi.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.