Parca pentru a ilustra ideea lui von Clausewitz ca razboiul e continuarea prin mijloace diferite a politicii, capitolul introductiv al celei mai recente carti a lui Sorin Antohi, cel care ii asigura cartii armatura ideologica explicita (si singurul pe care il vom discuta cu aceasta ocazie) considera dinamica razboaielor culturale autohtone de dupa ’89 ca o reintoarcere a intelectualilor publici ai postcomunismului romanesc la uneltele lor, dupa o «bucla» prin politica. E vorba, in primul rind, de scriitori, «deveniti in ‘tranzitie’ eminamente publicisti, din vocatie sau impinsi de nevoi» (p. 13) si care au anumite antecedente care au permis acest ocol profesional: «aveau uneori in spate ani de practica publicistica pe teme literar-culturale cu (transparent) incifrata miza politica» (p. 13).
Urmatorul punct al analizei sale il reprezinta periodicele. Aparitia Observatorului Cultural (versiunea Ion Bogdan Lefter) este considerata «simptomul noii etape a spiritului nostru public» (p. 23), partea pozitiva constind intr-o «forma asumata public de partizanat» (p. 23), chiar daca el, autorul, e «departe de a-i imbratisa continutul ideologic» (p. 23), un «postmodernism fara ideologie» (p. 23); e vorba de o polarizare avindu-si originea, pentru generatia ’80, in aproprierea simultana, in ultimul deceniu al comunismului a postmodernismului, amintit mai sus («in orice caz, fara asumarea [atunci, n.n.] genealogiei si angajamentelor sale politice de stinga», p. 23) şi a unui «model pe care abia astazi il descopera in adevarata lumina (mai bine zis, umbra) politico-ideologica, definit de marea cultura a generatiei interbelice şi de supravietuitorii ei iluştri din tara şi din exil» (p. 23).
Ultimul punct al discutiilor il reprezinta traducerile; dupa constatarea ca ele, de bine de rau, exista, se observa ca «majoritatea [traducerilor, n.n.] nu au un aparat critic de mediere culturala şi introducere tehnica» (p. 31). O parte a acestui aparat este reprezentata de cartea de fata, careia i-am discutat, acum, doar armatura ideologica.
Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.