Sorin Antohi este unul dintre putinii intelectuali critici de anvergura mondiala de care dispune in prezent cultura romana. Ca fost prorector al Universitatii Central-Europene din Budapesta, a construit institutii interdisciplinare prestigioase (Pasts Inc.), a moderat reuniuni internationale simandicoase si a beneficiat de burse culturale de tinuta, evoluind intr-un anturaj institutional solicitant si extrem de exigent cu erorile, in care putini universitari romani bine cotati in tara ar fi putut face fata. Partener de dialog al unor nume celebre de dincoace si de dincolo de Atlantic, coordonator de volume de referinta si impecabil amfitrion de reuniuni stiintifice cu larg ecou printre specialisti, Sorin Antohi s-a facut remarcat peste tot ca un problematizant atipic, rationalist si critic, traitor la intersectia dintre totalitarismul destramat careia ii apartine prin biografie si universalismul socio-cultural de sorginte liberala caruia a decis sa i se alature prin pregatire, adica, intrucitva, prin distantare critica de trecutul care il determina. (…)
Sorin Antohi demonstreaza in mod convingator – ajutat fiind si de unul dintre foarte bunele sale volume anterioare, dedicate utopiei si ucroniilor – ca noul statut al intelectualului critic sau public din Occident nu se decide – cum se mai crede pe la noi... – prin «razboiul» dintre conservatori si liberali (propriu, inca, societatilor organice postcomuniste din Rasaritul  Europei), ci prin atitudinea fata de rolul si pozitia simbolica ale statului, ceea ce relativizeaza, din capul locului, si preeminenta acordata (tot cu precadere in Rasaritul Europei) religiei si nationalismelor revansarde. (...)
Razboaie culturale ne convinge din nou ca absolut tot ce scrie Sorin Antohi merita sa fie citit cu atentie si transformat in patrimoniu ideatic privilegiat, fiindca Antohi e mult mai inaintat in discutarea unor teme publice decit majoritatea covirsitoare a intelectualilor nostri de atitudine – cu exceptia, poate, a lui Andrei Cornea –, marginalizarea lui autoimpusa fiind un lux pe care societatea romaneasca n-ar trebui sa il incurajeze.
Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.