McEwan nu putea nici sa conceapa si nici sa finalizeze acest roman uitind sa faca ce stie mai bine sa faca: analiza psihologica. In Pe plaja Chesil isi pune talentul de disectie, de fin observator si de acumulator de nuante sa joace la triplu. O data, din perspectiva naratorului, ironic si caustic in modul in care inregistreaza anumite amanunte fara nici un fel de perdea. Iata-l, de pilda, descriind efectele masturbarii in conjunctie cu apetenta pentru studiu: «Cit de extraordinar era acest simplu fapt: o lingura plina de produs obtinut manual din propriul corp reusea sa-i usureze instantaneu mintea de povara, ca sa se poata apoi concentra, cu forte noi, asupra hotaririi de care daduse dovada Nelson in batalia din Golful Aboukir». Fireste, o unica perspectiva, fie ea si omniscienta, nu-i pe masura ventrilochismului lui Ian McEwan, care prefera sa exerseze si punctul de vedere al sexului slab, si pe acela al sexului tare. Perspectiva lui Florence ii ofera posibilitatea de a descrie frigiditatea din punctul de sorginte, in momentul in care evoca una dintre primele secvente ale intimitatii celor doi: «Si-a tinut mina acolo cit de mult a putut, pina cind a simtit ca ceva se agita si apoi se intareste sub flanelul cenusiu al pantalonilor lui. Parca daduse peste o creatura vie, alta decit Edward al ei – si se retrasese cu scirba».

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.