Un roman despre mizeria morala generata de viata intr-un regim politic criminal este Ssst! Generalul viseaza... al lui Calin Ciobotari, o carte despre teroarea psihica si violenta fizica a unui astfel de regim. Dar e o carte atent cumpanita, lucrata sistematic si scrisa cu o mare grija pentru haina stilistica in care sint invelite atrocitatile. Dementa regimului se transforma astfel intr-o inalta geometrie. Cele trei istorii desfasurate secvential pe parcursul cartii par sa reprezinte exemplificari teoretice ale unui sistem de represiune vag si ipotetic. Iar romanul insusi ia aspectul unui eseu rece, detasat, despre puterea absoluta si despre fringerea constiintelor. Mai adaug la acestea
si ambitia autorului de a realiza un stil aparte, curajul calofiliei pe care il imparte cu unii dintre cei mai promitatori tineri autori de astazi (Filip Florian, Bogdan Popescu), o ambitie cel mai adesea onorata cu succes - si ajung la concluzia ca avem de-a face cu un roman puternic si ambitios, ale carui marunte scaderi (tot de natura stilistica) nu ii dauneaza in chip hotaritor: cel mult il fac mai usor recognoscibil. Poate ca nu e acesta chiar (vorba lui Dan C. Mihailescu) «Marele Roman al Suferintei noastre in  ceausism», dar, prin scrieri precum aceea a lui Calin Ciobotari, incepem sa ne apropiem de el.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.