In lipsa referintei temporale (introduse in titlu ca urmare a interventiei traducatorilor si editorilor straini), referinta ce determina o schimbare a centrului de greutate al intregii carti de pe dimensiunea spatiu pe dimensiunea timp, sentimentul de stranietate cultivat de Appelfeld este inca si mai puternic. Si asta pentru ca personajele sale sint absolut autentice in inocenta lor; aceasta izolare fortata care, in lumina cruda a realitatii Holocaustului, apare ca o prefigurare a ghetourilor si a lagarelor de exterminare, este rezultatul adeziunii voluntare la normele societatii, un indiciu al apartenentei. Chiar si atunci cind amenintarea abia ghicita devine concreta, substanta sentimentului unui pericol real face ca masurile luate de autoritati sa fie interpretate complet pe dos, iar inchisoarea sa apara, in imaginatia viitoarelor victime, ca un parc de distractii. «Solutia finala» se infatiseaza ca atare abia in ultimile rinduri ale romanului sub forma unei remarci a personajului principal: «Daca vagoanele sint atit de infioratoare inseamna ca nu avem de facut un drum prea lung». Iar in aceste cuvinte se afla cheia intregii carti, ca si a operei lui Appelfeld in ansamblul ei: refuzul personajelor de a accepta realitatea Holocaustului nu se datoreaza unei «orbiri istorice», nici tentatiei evazioniste sau naivitatii, ci faptului ca o asemenea realitate este prin ea insasi de neacceptat.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.