Trebuie sa recunosc ca debutul Luminitei Marcu m-a luat prin surprindere. Nu e vorba nici despre o culegere de cronici literare (desi ar fi avut de unde alege), nici, de publicarea tezei de licenta sau de doctorat, rescrise pentru alt public, cum ne-am fi asteptat si cum <> in presa culturala cu deschidere universitara. Nici vorba. Luminita Marcu debuteaza cu povestea unei pasiuni fulgeratoare pentru o tara (cu limba si literatura ei), un furor neasteptat ce contureaza alt personaj decit cel pe care-l stiam. E ca si cum, scriind o proza cu pretext critic si cu intensa implicare personala, Luminita Marcu ar fi iesit brusc din cadrul constringator al exercitiilor liber impuse ale cronicii literare. Asa incit, in loc sa debuteze cu un remake de cronici neconformiste, cu o monografie frumos incheiata la toti nasturii sau cu un subiect canonic de tranzitie literara, Luminita Marcu isi dedica prima carte indragostirii de Spania. Mi se pare un curaj (critic) si o asumare de sine (acum si aici) care merita toata atentia, cu atit mai mult cu cit gestul ii deschide brusc tinerei autoare o multime de posibilitati. Ea scrie bine, clar si cu maxime efecte de autenticitate nu doar genul acela de recenzie cu pretext critic imediat, ci si un soi de criti-fictiune cu personaje reale si imaginare in care tinta este elaborarea (in sens analitic) mobilurilor interioare si a mecanismelor unei pasiuni. In acest sens puzzle-ul spaniol este o asociere libera de <> terapeutice, remediul unei angoase rar numite, dar adesea strivitoare.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.