Volumul masiv (de aproape 500 de pagini) cuprinde nu doar documente revelatorii din perioada antonesciana si mai ales din cea comunista, ci si o monografie sintetizata a intregii familii Margineanu, cu toti cei persecutati ori chiar ucisi de Securitate (a se vedea, de pilda, cazul lui Petre Margineanu, fratele profesorului). Traitor timp de 16 ani de detentie in comunism, cunoscind direct tortura si umilintele practicate in temnitele comuniste, psihologul Nicolae Margineanu (anchetat dur si maltratat pentru a fi fost, in fictiunea croita de Securitate, <>, intrucit fusese bursier al Fundatiei Rockefeller, si condamnat in asa-numitul lot al Marii Finante) a dat probabil cea mai fina analiza tehnica de aceasta natura asupra bestialitatii din detentie, dar si asupra strategiilor de rezistenta manifestate de catre victime. Desi marturia sa este una despre infern, acesta a putut fi depasit prin variate si nuantate solutii de supravietuire morala si intelectuala. De aici prestanta si exemplaritatea testimoniului prilejuit de autor. Cartea-document axata pe arhiva CNSAS privitoare la profesorul Nicolae Margineanu este remarcabila si da seama pe indelete de mecanismele fizice si psihice ale aparatului de represiune din Romania comunista, asa cum functionau acestea: ca terorism intern, planificat de stat.
Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.