Viata in comunism nu inceteaza sa fie, desigur, viata. Nu te poti trezi din ea pentru ca, desi viata asta are multe din placiditatile somnului, ea nu este totusi un somn. Cei cincizeci de ani pe care Norman Manea ii are in 1986, cind pleaca din Romania, nu au trecut, asadar, cit ai bate din palme. Plecarea “ in Europa si, dupa aceea, in Statele Unite “ e o plecare partiala: viata nu e un bagaj care sa poata fi transportat impreuna cu celelalte obiecte. Este o trauma la purtator, care nu poate fi lasata in urma. La fel ca limba. Norman Manea nu poate fi altul decit cel care este, adica un scriitor roman. Limba romana este, el insusi o spune, o <>. Psihologia celui care se intoarce este a unui vizitator care revede cu neplacere niste locuri cindva familiare, dar care acum nu ii trezesc decit o combinatie alienanta de sentimente din zona nevrozei. Casa lui Norman Manea este cochilia limbii romane; nu Romania. A doua intoarcere nu este o intoarcere, este o vizita “ grabita, neplacuta. O inghititura amara: un sfirsit pe cit de iritant, pe atit de logic.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.