Cartea ne oferă mai multe serii de înregistrări pe bandă magnetică – realizate între 2002 și 2006, în cadrul unui proiect de istorie orală promovat de Academia Civică la începutul anilor 2000, în care un rol activ îl are Mihaela Udrescu, colegă de breaslă cu profesorul mărturisitor și complice deopotrivă la procesul de decopertare a multiplelor straturi de istorie contemporană. De aici și impresia de autentic și naturalețe a poveștilor narate, de aici o sumedenie de informații și portrete. Înt mplări cu multe fațete din decenii nu prea vesele, portrete de mari intelectuali, cu bunele și relele lor. Familia, studiile, anii petrecuți la Institutul de Lingvistică și Muzeul Național de Antichități, la Institutul de Arheologie și campaniile de săpături de la Histria, toate devin – topos și epos – pretexte de a reînvia o întreagă lume. De istorici, lingviști, arheologici, intelectuali și boieri de viță veche, dar și oportuniste figuri de colegi dispuși să servească noul regim, puși pe căpătuială. Sub ochii noștri recapătă viață Radu Vulpe, Emil Condurachi, Dionisie M. Pippidi, Tudor Vianu, Edgar Papu sau Vlad Georgescu, dar lista e mult mai lungă. Avem aici și impresii din călătorii prin America și Europa, și amare mărturii despre diverse momente ale propriei biografii. Dacă dintre scriitori s-au mai găsit unii care să vorbească – chiar și prin jurnale –, din celelalte categorii de intelectuali mărturiile la prima m nă sunt puține. Și din acest motiv considerăm Continentul scufundat o apariție editorială de excepție, care ar merita dezbătută nu doar de istoricii literari.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.