Observația simplă, atentă, plină de delicatețe, realizată într-un timp al întoarcerii (forțate) către sine se regăsește în cartea „Pescărușul de la geam. Jurnalul unui cuib”, scrisă de Veronica D. Niculescu și publicată la editura Polirom. Urm nd o traiectorie aparent simplă: un pescăruș contemplat printr-o fereastră în Bucureștiul pandemiei, autoarea realizează, în fapt, o scriere gingașă, cu delicatețe despre imediat, despre cotidian, despre bucuria fragilă și fragilitatea bucuriei. A reînt lnirii, a aproapelui, de care, adesea, o fereastră ne desparte. Sau ne apropie. O privire către păsări, despre ceea ce putem învăța din reacțiile și comportamentul lor față de ceilalți. Privirea neobosită analizează, se miră, dar privește lumea exterioară (ce imagine plină de semnificații ale ferestrei!) pe care, cum ararerori reușim să facem, nu dorește să o schimbe. O carte a atenției, a privirii. A privirii către lume: frumusețea lumii prin ochii unui pescăruș. Nimic mai mult. Nimic superficial. Ciclul vieții care revine, ca într-un carusel, de la capăt: colonia de pescăruși, liniștea și gălăgia lor. (…) Pescărușul de la geam, Jurnalul unui cuib de Veronica D. Niculescu nu este o carte dedicată copiilor. Motivul este simplu: ei nu au uitat să se bucure de natural, de simplitate, de fragilitate și, mai mult de at t, copiii nu doresc să schimbe lumea ce îi înconjoară. Doar ochii privitorului par ochii unui narator redevenit astfel copil, în sens invers, căci știe multe, dar a învățat să nu aibă orgoliul de a schimba nimic. Cuv ntul ce răm ne la final (după un oftat și-o privire sfioasă pe fereastră ce dă spre bulevard, poate, poate va apărea vreun pescăruș) este curajul de a scrie, de a privi, în fond, curajul de a se lăsa privit prin și de Cuv nt.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.