Într-o dramatică mutație, de natură complexă, politică și social-economică, așa cum a fost destrămarea URSS, își are romanul Parcul pentru c ini al finlandezei Sofi Oksanen (Polirom, 2021, trad. Sigrid Crăsnean) terenul modelator de conduită, mentalități și practici ale durei supraviețuiri din Ucraina postcomunistă. „Thriller și, în egală măsură, roman istoric” (Lire): istorie recentă, cu destule răni ad nci și necicatrizate. Da, dar mai presus de orice altceva și mai în miezul cel mai dureros al omenescului, businessul donării de ovule în care sunt implicate protagonistele, Olenka și Daria, cu tot ce înseamnă trena de implicații durabile, pe viață, ale prosperei afaceri și consecințele ei în punerea la încercare a raporturilor interumane autentice. (…) Cortina (de incipit al romanului) se ridică, de pe prima pagină, deasupra acelui spațiu la care trimite și onoma-textul/ titlul, dar cu un rost compozițional de natură emblematizantă, decupaj anticipativ placat acolo, și nu altundeva, deocamdată, ca și cum își ignoră impliciții germeni de mișcare narativă, de progresivă developare, în durata lecturii, a textului – veritabil c mp de forțe, de voințe și energii, care e, de fapt, „lumea” în mersul ei de fictio al devenirii, și cauzal, desigur, dar, înainte de toate, zbatere îngenuncheată, tenace, a luptătoarei – în felul ei – care este protagonista Olenka. Nu e încă, de pe acum, ceasul începuturilor de configurare ale unor asemenea dezvoltări, care nu va înt rzia, nici el, prea mult, însă autoarea a ales, deliberat și pe deplin funcțional, un alt regim de climat interior dec t cel deja angajat în proiecte, în nota neîndoielnic definitorie (a protagonistei) ce se va dovedi neștirbită.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.