E binecunoscut începutul Divinei Comedii, la care se raportează din start Bogdan-Alexandru Stănescu în noul lui roman, Abraxas (Iaşi, Polirom, 2022, 614 p.). O dedicaţie discretă către un Virgiliu protector avertizează cititorul în legătură cu spaţiul infernal cartografiat. Selva oscura, teritoriul păcatului dantesc, este pentru Mihai/ Michi Lucescu, protagonistul romanului, un altfel de iad în care se amestecă traumele copilăriei şi ratarea. Convenţia narativă propusă e aceea a unui bloc al memoriei, în care eroul matur accesează diferite camere cu conţinuturi biografice sau imaginare diferite. (…) Cu Abraxas, Bogdan-Alexandru Stănescu dă unul dintre cele mai bune romane ale ultimelor decenii, izb nda e limpede la nivelul stilisticii şi-al construcţiei. Are forţa şi respiraţia largă pentru povestea care curge pe mai bine de şase sute de pagini, are controlul unei fraze dense, întinse uneori pe jumătate de pagină, modelată de fluxul memoriei. Şi, mai ales, are maturitatea unui metabolism cultural care-a ajuns la propria lui sinteză expresivă.

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.