Un secol de ceață e un roman despre orbire, despre rău, despre istorie și bătaia de joc a istoriei, despre mecanismele ororii și ale menținerii ororii. Despre mecanismele utopiei și ale întreținerii utopiei. E un roman despre om. Un elogiu adus unor oameni, simplității și demnității lor trăite firesc. Un poem închinat unui spațiu profund tulburat, mutilat, dar care păstrează, prin c teva figuri luminoase, amprenta unui mod de a fi sănătos. E radiografia unei realități ieșite din ț ț ni, autopsia unei operațiuni de distrugere umană ireversibilă, un roman despre colectivizare, un roman despre deportări, torționari, pogromuri, despre crime în masă și lupte pentru putere. Despre tăcerea demnă a unor țărani și despre tăcerea vinovată a unor intelectuali. Despre revoluționari și revoluționarii de salon. Despre vinovăție. Cea colectivă și cea individuală. Un roman despre Rom nia. Un roman despre Franța. Despre oglinzile care reflectă aceeași realitate în moduri diferite. Despre șobolanii care vor sta permanent la p ndă și al căror număr e infinit. Despre Europa care a fost și Europa care este încă un imens Oran ce poartă în măruntaiele lui răul. Despre feminism, vestele galbene, despre ce este political correctness și inteligența artificială. Un roman despre idioții utili. O istorie a confuziei mentale, a cinismului intelectual, a exceselor și a resorturilor care generează o direcție sau alta. Dar nu un roman istoric este Un secol de ceață. Nu un eseu, nu o carte de teorie a ideilor și a manifestării lor. E cronica unor existențe obișnuite, a unor oameni care s-au înt lnit și au trăit împreună o bucată de istorie, care au avut urmași și acești urmași sunt chiar oamenii de l ngă noi. Printre ei, Matei Vișniec. (…) Un secol de ceață este romanul lui Vișniec cel mai cutremurător și mai dureros în adevărurile umane și în realitățile istorice, sociale și politice. E romanul unei conștiințe care nu se lasă cuprinsă de ceață, care refuză în egală măsură să judece sau să condamne, dar care pune sub privirea celorlalți, scoate la suprafață și disecă mecanismele răului și ale acceptării, ba chiar ale justificării răului.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.