Restul ca problemă a filosofiei (Polirom, 2021) e un mic eseu-elogiu g ndirii scormonitoare. Cunoscător de limbi și literaturi vechi și moderne, profesionist al filosofiei, ne propune o excelentă demonstrație de g ndire care se g ndește pe sine g ndind, exploat nd și reflexivul verbului rom nesc, a se g ndi, prin forma căruia te g ndești pe tine și lumea într-o aceeași mișcare a g ndului activ. Formula declanșatoare a densului eseu e discret matematică, de reductio ad absurdum. C nd se întreabă dacă restul poate fi adjudecat de filosofie, el știe deja, ca g nditor profesionist pasionat, că totul poate fi/deveni problemă de meditat și de întors pe toate fețele. De îndată ce g ndul tău dă o temă lumii – fie ea aparent umilă prin comparație cu marile teme esențiale: timp, spațiu, viață, moarte, g nd –, lumea se supune și furnizează dovezi în lanț susțin nd presupunerea ta. G ndirea ațintită sprijinită pe bibliotecile străbătute are uimitoarea capacitate de a vedea ceea ce nu este sau nu este încă în seama lucrurilor pe care le știe deja, capacitate înrudită cu inventivitatea, creativitatea, dar și cu fantezia. E o g ndire fără stare, curioasă, exploratorie, niciodată definitivă, una care apelează la rațiune, la logică. Independentă și îndrăzneață. Alexander Baumgarten e mintea care știe să se întrebe molipsitor, prinz ndu-te în mrejele sale. (…) Remarcabil „firescul jucăuș și pasional” cu care a ales să scrie, „surprins cum autori din lumi și epoci diferite s-au înt lnit cu problema restului în aforisme, tratate filosofice sau teologice ori în romane” și sper nd să deschidă discuții și specializări. Pe scurt: de citit.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.