Nu aș numi poziția lui Mircea Eliade „greșeală”. N-a făcut-o nici el: acea „felix culpa afirma ceva important pentru el, nu regreta. Despre ce „fericire” e vorba? A tinereții, a solidarității” cu mișcarea legionară? După înfr ngerea fascismului, ce „fericire” a putut Eliade să găsească în acea fraternitate a morții? El s-a m ndrit cu ideologia tinereții lui. S-au zvonit multe lucruri despre el, unele pur absurde, dar altele mai credibile, cum că ținea legătura cu legionari stabiliți în Chicago şi Toronto, legionari de care s-a apropiat şi Securitatea rom nă în perioada național-ceaușistă şi după execuția lui Ceaușescu. Poate că aveau ceva de învățat securiștii rom ni de la legionari, dar de la Eliade ce voiau? Cu titlu de ipoteză, aș răspunde: un cap simbolic. Cartea lui Ted Anton despre I.P. Culianu spune destule, adevărate sau nu, nu știu. Partea a doua a acestei întrebări este complicată. Zigu Ornea și Andrei Oișteanu servesc enorm g ndirea rom nească prin pozițiile lor. Să fim foarte clari aici: Ornea și Oișteanu sunt am ndoi evrei și rom ni: prin ei (ca, de altfel, şi prin mine), valorile vii ale Rom niei supraviețuiesc criticii ușor de făcut (şi greu de negat) că g ndirea rom nească a înghețat pe undeva între Eliade și Noica. Sau chiar mai rău, între Vlad Țepeș şi Vadim Tudor. În cercurile liberale americane, de pildă, se vorbește despre antisemitismul intelectual rom n ca despre un fait-accompli, un punct de vedere cu care nu sunt de acord şi pe care-l combat cum și c nd pot.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.