(…) în romanul despre înt mplările ticălosului de Cicikov, Gogol încearcă să descopere ce ascunde „enigmaticul suflet slav“, cum ziceau mai t rziu Ilf și Petrov. Gogol nu e deloc înc ntat de ceea ce dibuie în profunzimile menționatului suflet al Rusiei profunde. Legenda cu grijă întreținută despre cumsecădenia, cinstea, hărnicia și lipsa de vicii a rusului din provincie se sparge, bucată cu bucată, în romanul lui Gogol. Ca să-și vadă romanul trecut de cenzură, autorul Nasului voia inițial să-i dea titlul folosind numele protagonistului, ca să nu-și imagineze paznicii literaturii ruse că în categoria sufletelor moarte ar putea intra și notabilitățile vii de provincie. (…) În proiectul lui Gogol, Suflete moarte ar fi trebuit să aibă trei părți, ca Divina comedie. (…) Din pricina unei crize religioase, Gogol a pus pe foc prima și a doua variantă a așa-zisului Purgatoriu. Despre cuprinsul celui de-al treilea volum, Gogol n-a lăsat nici o însemnare. Astfel că nu știm nici cum ar fi trebuit să arate paradisul de pe teritoriul Maicii Rusia. Ne-a rămas doar parodia Infernului.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.