Proza lui Nichita Danilov din Simfonia mută, încărcată de o simbolistică religioasă, ortodoxă, care, uneori, pleacă din superstiții și sf rșește în analize complicate ale păcatului, credinței în moaște etc. sau în lungi pasaje eseistice, în orizontul filosofiei și demonologiei, poartă cu sine un pachet cultural voluminos de unde se revendică, parțial, firește, irig nd imaginarul prodigios, sursa principală a prozelor: simboliștii francezi ai secolului XIX, Poe, Melville, pictori suprarealiști, Dali, de Chirico, Chagall, Van Gogh și, mai ales, Munch cu Strigătul său, pictorii orbi din Colecționarul de suflete, pict nd „peisaje după natură oarbă“, analize psihologice, logice, inserții onirice, psihanalitice – un întreg ansamblu de comentarii care ecranează, adesea, planurile epice din Simfonia mută. (...) O succesiune cinematografică de imagini suprarealiste, în registrul simbolismului, expresionismului, realismului magic, în cheia unor poeme futuriste în maniera lui Marinetti, într-o competiție a bizareriilor, fantoșelor din teatrul absurdului și, mai cu seamă, a semnelor amenințătoare venind din prezența lumii de dincolo care „se revarsă uneori peste cei de aici“ – aceasta este Simfonia mută a lui Nichita Danilov, un prozator „nebun“ după pictură, precum bătr nul Hokusai, care transferă tablourile, „ceasurile curgătoare“ ale lui Dali, în celulele corpului și în ADN-ul cuv ntului.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.