Marta Petreu scoate din vulgate (…) relațiile ideologice ale lui Lucian Blaga, pun nd lupa asupra unei serii de fapte pe care le cunoaște toată lumea (prezența filozofului în cabinetul ministerial al guvernului Goga-Cuza; relația extrem de incomodă cu regimul stalinist în anii ʼ50), dar pe care nimeni nu s-a obosit să le explice p nă acum. Demonstrația generală a cărții, care se susține deopotrivă cu privire la anii fascismului și ai comunismului în variantele lor autohtone, e că Blaga a rămas un scriitor neangajat, preocupat de a-și gestiona libertatea de expresie profesională în momente c nd aceasta a devenit problematică. Pentru a ilustra acest comportament, Marta Petreu reconstruiește – apel nd la o serie de surse fragmentare precum texte de memorialistică (ale lui Blaga și ale apropiaților), interviuri, documente de arhivă, note informative etc. – întreaga rețea de relații ideologice și personale ale filozofului. Meritele de puzzle intelectual ale cărții sunt incontestabile: autoarea încearcă să hașureze spații goale din biografia autorului, scotocind după cele mai mici detalii. Acolo unde mai răm n totuși asemenea spații neacoperite, Marta Petreu confruntă mărturii paralele, restabilește calendarul activităților (uneori zilnice!) filosofului, înlătură ipoteze nesustenabile în favoarea unora plauzibile. Astfel înc t cartea convinge chiar și în punctele unde lipsesc probele documentare directe. (…) În fine, cartea Martei Petreu e o probă convingătoare că autorul Trilogiei culturii, care părea să fi intrat într-un impas de receptare în ultimii ani, nu e deloc un subiect închis pentru cercetarea actuală.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.