Ioşca nu e un roman obişnuit, e o construcţie narativă care are forţa copleşitoare a unui ape repezi. Fără să ştii exact cum, te trezeşti tras în mijlocul unui şuvoi al istoriei chiar după primele r nduri citite. Ioşcaeste istoria însăşi. Ca personaj, Ioşca seamănă cu Ivan, supravieţuitor al lagărului sovietic, înfăţişat în Panta rhei, romanul lui Vasili Grossman, cu diferenţa că Ioşca are şansa de a-şi trăi restul vieţii într-o libertate deplină – care nu e a conştiinţei, ci a naturii umane elementare. (…) Niciun cuv nt nu e în plus şi niciun cuv nt nu lipseşte în această proză excelent scrisă, frazele curg ameţitor, asindetic, începute uneori pe o pagină şi încheiate după alte două, în funcţie de ritmul narativ, domolit pe alocuri de scurte digresiuni descriptive sau etice, fără ca firul povestirii să-şi piardă vreun moment din energie. Un stil proustian, prin revărsarea de tip cascadă a cuvintelor, fără să fie totuşi proustian p nă la capăt, cu analogii mai puţine, cu mai puţine comparaţii, dar cu multă iscusinţă în a descrie la nuanţă, folosind amănuntul semnificativ, o stare de spirit. Sunt în romanul acesta impresionant trăiri dintre cele mai diverse – tandreţe şi chin, simţul sublimului şi al ororilor de tot felul, puterea de a îndura şi dorinţa de a fi de ajutor celorlalţi, dintr-o mare prietenie, neputinţa în faţa morţii, a bolii, a istoriei, singurătate şi pedeapsă, preţuirea lucrurilor simple, în faţa cărora nu există ierarhii. Personajele lui Cristian Fulaş oferă, cu demnitate, soluţii de supravieţuire – rezist nd nebuniei colective, accept ndu-şi singurătatea, trec nd, cu iubirea în g nd, cum face Ioşca, graniţa dintre viaţă şi moarte, atunci c nd deschide poarta şubredă a unui cimitir cu un singur morm nt.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.