În noua sa carte, Andrei Oişteanu s-a sprijinit pe o bibliografie vastă, de la cronici medievale p nă la publicistică de actualitate. Naturaleţea este admirabilă, povestea pare să crească firesc, dar ar fi o naivitate să credem că „asta este istoria”. Nu trebuie să scăpăm nicio clipă din vedere că istoricul are „p inea şi cuţitul”, că, în funcţie de ce şi cum alege el, în funcţie de cum focalizează, luminează, mon­tează, istoriile pot arăta într-un fel sau altul. De multe ori, în istoriografie, „evoluţia istorică” apare ca o înşiruire cronologică de tablouri statice, între care sunt mai degrabă presupuse dec t ilustrate legăturile de cauza­litate. Oişteanu a reuşit să treacă de acest nivel, asambl nd informaţiile şi, fatal­mente, speculaţiile astfel înc t să creeze un angrenaj de roţi dinţate care se înv rtesc. Vedem astfel că, aşa cum a precizat autorul, apropo de dihotomia st nga-dreapta, termeni „aparent invarianţi” s-au „modificat în timp at t de mult, înc t uneori au devenit propriul lor contrariu”. Aici, nu-mi pot reprima o observaţie: aşa cum, în secolul al XIX-lea, înlocuirea „vestmintelor largi şi flotante”, turceşti, cu „hainele nemţeşti” a vindecat la rom ni „tr ndăvia corpului”, făc nd trecerea de la „statismul oriental” la „mobilismul occidental”, un secol şi jumătate mai t rziu, în cultura hip hop, tocmai şalvarii, tricourile şi bluzoanele largi au favorizat spectaculoasele dansuri freestyle şi libertăţile de exprimare din muzica rap. Ca o ironie a istoriei, se înt mpla cam în vremea c nd Oişteanu scria: „Dacă tinerii rom ni au ajuns să danseze pe manele în discoteci, s-ar părea că războiul cu otomanii este pierdut”.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.