Citind volumul de proze scurte Cuțitul japonez ne amintim de modalitatea de acces la formele spirituale și sufletești originale. Sunt activate arhetipuri, simboluri care fac trimitere la o realitate atemporală, viciile și deviațiile de comportament unui cuțit japonez, cel care nu ratează ținta niciodată. Scrierile sale narative sunt exerciții splendide de satiră apel nd la metafore ușor decriptibile. De aceea, interpretarea textului trimite la concepția critică și cu tentă psihologică, aceea care susține că arta nu trebuie interpretată din perspectiva artistului, ci artistul trebuie analizat din perspectiva artei. Cu o asemenea pledoarie formulată de Norbert Groeben în interpretarea conceptelor filtrate prin viziunea lui Jung și Freud ne apropiem de universul narativ al lui Răzvan Petrescu. (…) Stilul condensat, cu tendințe spre minimalism în regim metaforic captează lectorul, iar prozele scurte sunt formula ideală pentru a lăsa cititorului posibilitatea de a-și reconstrui finalul. Vocea autorului și vocea personajelor se topesc într-un c mp al identității circumstanțiale care motivează acea voluptate anticipativă a cititorului. Acesta va alege ceea ce rezonează cu situațiile cunoscute dintr-o istorie recentă. (…) Sunt imagini apocaliptice care dovedesc arta narațiunii lui Răzvan Petrescu: povestirile sunt de un realism acut, redat în stil sarcastic și parodic, iar finalurile sunt cele ce plasează scriitura în zona artei veritabile. Este zona înțelesurilor multiple, este un exercițiu despre regresiunea și plurivocitatea vitală a literaturii.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.