Sub egida Universității Babeș-Bolyai, proiectul angrenează peste o sută de cercetători și este categoric o sinteză deschizătoare de noi perspective asupra culturii și identității noastre. (…) Volumul mi se pare un instrument de lucru indispensabil de aici înainte pentru istoriile literaturii rom ne și ale imaginarului rom nesc. Sigur, criteriul principal nu este istoric, dar în ordonarea capitolelor și în interiorul fiecăruia un fir cronologic este păstrat. Pe de altă parte, criteriul estetic nu mai este primordial (în cîteva contexte se argumentează de ce), uneori în opere de raftul doi se lasă văzute mai limpede configurații imaginare specifice. Capitolul introductiv al lui Corin Braga fixează scopurile și cadrul conceptual al acestui construct enciclopedic inedit în cultura noastră. Sunt definite: raportul globalizare – identitate (definirea unei identități este, în fond scopul final al Enciclopediei), conceptele de imaginar (imaginerii sociale, universuri imaginare), bazine semantice, și se concentrează pe imaginarul literar. În totul, acest proiect este unul de integrare europeană la nivel intelectual, în măsura în care, după cum este citat un studiu al Institutului Jacques Delors, coeziunea Europei ar trebui întărită prin utilizarea resurselor simbolice comune. Un inventar al acestor resurse simbolice ne prezintă aceste sinteze enciclopedice, unele și cu minuții analitice pe text remarcabile. (…) În totul Enciclopedia imaginariilor este un eveniment major al culturii noastre, un moment care deschide noi căi de cercetare și noi perspective asupra istoriei noastre culturale, literare, a mentalităților.

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.