Cartea lui Tudor Ganea este remarcabilă prin dimensiunea senzitivă, prin modul în care prozatorul reuşeşte să reconstituie un trecut din universul senzaţiilor de o concreteţe irezistibilă („un miros pătrunzător de animal ud“ sau mirosul de scoică putredă emanat de mare). Mulţi dintre eroi sunt schiţaţi din cîteva trăsături temperamentale, din detalii pregnante, integrîndu-se cu naturaleţe într-un imaginar violent de maximă acuitate (Bairam, bătrînul care străbate neîncetat plajele, Ţiţi, Bajdavela, oamenii fără adăpost, cunoscuţi sub numele Şocarici etc.). În romanul său, Tudor Ganea inventariază, cu acuitate a vizualului, elemente, scene, figuri ale unui univers uman copleşitor, de o concreteţe revelatoare a detaliului atroce şi intens, printr-o explorare a dimensiunilor unei infrarealităţi fixate în toate dimensiunile ei. Această poveste a tătarului Ainur rezumă articulaţiile unei naraţiuni despre putere, trecut, tinereţe, boală şi moarte, o naraţiune acută şi melancolică în care sunt puse în valoare senzorialitatea, halucinaţiile, sinestezii, secvenţe şi procedee din arsenalul cinematografiei, într-o derulare în care fantasticul şi realul se întrepătrund, prin intermediul unor scene cu încărcătură simbolică şi spectaculară. Pe de altă parte, Tudor Ganea conturează în romanul său reperele unei ficţiuni sumbre, aşezate sub spectrul dezumanizării şi al violenţei, în care eroii sunt deposedaţi de orice reprezentare ideală, încadrîndu-se într-o ambianţă spectrală, ametafizică, bazată pe un fel de mitologie negativă, sufocantă şi maladivă, nelipsită însă de vibraţie lirică.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.